huonoa tekosyytä olla säästämättä

5 huonoa tekosyytä olla säästämättä – unohda nämä talousmokat

Raha-asioista, säästämisestä ja velkojen maksamisesta puhuminen ei ole aina niin mukavaa, ja siksi onkin helppoa keksiä tekosyitä sille, ettei rahankäyttötapojaan tarvitsisi kohdata. Kaikista helpointa on olla ajattelematta koko asiaa.

Mutta pään pistäminen pensaaseen voi saattaa raha-asiat entistäkin huonommalle tolalle, ja aiheuttaa jopa suurempiakin ongelmia taloudenhallintaan.

Kerromme tässä 5 yleisintä tekosyytä holtittomalle taloudenhallinnalle ja säästämisen lykkämiselle, ja miksi näitä rahankäyttöön ja säästämiseen liittyviä asioita kannattaisi kuitenkin ajatella.

1 “Olen vain niin huono rahan kanssa”

Tämä on luultavasti yleisin rahankäyttöön liittyvä tekosyy. Julistautumalla surkeaksi rahankäyttäjäksi antaa vain itselleen oikeutuksen saattaa itsensä entistä huonompaan taloudelliseen jamaan.

Ainoa tapa parantaa tilannetta on vain yrittää tulla paremmaksi rahankäyttäjäksi, askel kerrallaan. Toki se on joillekin helpompaa kuin toisille, mutta istuminen ajan kanssa alas, talouteensa sopivan budjetin laatiminen ja siinä pitäytyminen ovat ensiaskeleet järkevämpään rahankäyttöön.

2 “Tulen tienaamaan enemmän tulevaisuudessa”

Monet kuvittelevat ansaitsevansa urakehityksen myötä enemmän. Vaikka tämä oletus pitää usein paikkansa, asiat eivät kuitenkaan aina etene täysin suunnitellusti. Siksi sen varaan ei kannata taloudenhallintaansa jättää. Jos tienaat nyt, ota mahdollisimman paljon siitä irti, mutta säästä osa tulevaisuutta varten. Et voi koskaan tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

3 “Carpe diem! Haluan nauttia elämästä vielä kun olen nuori!”

Kaunis ajatus, jonka voi tietenkin huomioida säästösuunnitelmassaan, mutta se ei voi olla taloudenhallinnan kulmakivi. ”Elät vain kerran” -asenne voi johtaa rahan tuhlaamiseen lyhytkestoisiin huveihin ja muuhun turhanpäiväiseen, josta ei jää kuin luu käteen. Pyri löytämään tasapaino elämästä nauttimisen ja rahakkaamman tulevaisuuden varmistamisen väliltä.

4 “Joudun maksamaan ennakoimattomia kuluja”

Tietokoneiden korjaukset, hammaslääkärimaksut ja parkkisakot ovat toki kuluja, joita et ole voinut ennakoida. Ne ovat kuitenkin sentyyppisiä menoja, jotka voi hyvin ottaa budjettinsa laskemisessa muina ylimääräisinä kuluina huomioon.

5 tekosyytä olla säästämättä

Varaa viikko- tai kuukausibudjetistasi jokin summa odottamattomia kuluja varten, äläkä käytä näitä rahoja mihinkään muuhun. Jos jostain syystä odottamattomia kuluja ei kyseisellä ajanjaksolla tulisikaan, sinulle on ehtinyt kertyä mukavat säästöt.

5 “Minulla ei ole aikaa tai rahaa säästämiseen”

Tämä ei vain ole näin. On aina asioita, joissa voit säästää.

Syötkö lounaan ulkona? Tee voileivät tai muut eväät edellisenä iltana ja ota ne mukaasi. Käytätkö rahasi takseilla liikkumiseen? Ota bussi, aja pyörällä tai kävele, jos mahdollista.

Tällöin et ainoastaan säästä rahaa, vaan tunnet myös samalla olosi terveemmäksi. Eikö sinulla ole rahaa säästämiseen, mutta sitä löytyy aina pariin tuopilliseen? Niinpä niin. Itselleen valehtelu kannattaa vain yksinkertaisesti lopettaa.

Sinun vuorosi

Mitä rahaan liittyviä tekosyitä olet käyttänyt? Ja mikä inspiroi sinua ajattelemaan rahaa uudella tavalla?

HAE LUOTTOA

11.01.2021

Aiheeseen liittyvät artikkelit