Aseta nämä fiksut taloudelliset tavoitteet itsellesi

Aseta nämä fiksut taloudelliset tavoitteet itsellesi

Useimmat meistä toivoisivat taloudellisen tilanteensa olevan nykyistä parempi. Tyypillisesti meillä ei kuitenkaan ole selkeää suunnitelmaa, jolla voisimme parantaa talouttamme. Mikäli sinulla ei ole selkeää säästämiskohdetta, on helppo tuhlata enemmän kuin pitäisi. Sen vuoksi ennen kuin aloitat rahan säästämisen, on tärkeää asettaa itselleen selkeät taloudelliset tavoitteet.

Mikä siis on taloudellinen tavoite? Se on yksinkertaisesti mikä tahansa päämäärä, johon tähtäät rahanhallinnallasi. Aloita pohtimalla, mitä haluat saavuttaa ja miksi. Asettamalla sinulle tärkeitä asioita tukevat tavoitteet, autat itseäsi keskittymään oikeisiin asioihin ja pysymään motivoituneena.

Rahatilanteellasi on suuri vaikutus koko elämänlaatuusi. Saavuttamalla sinulle tärkeät rahalliset tavoitteet voit stressata vähemmän ja päästä lähemmäs tulevaisuuden haaveitasi.

Tässä on 5 fiksua taloudellista tavoitetta, jotka auttavat sinua pääsemään oikealle polulle.

Ylläpidä puskurirahastoa

Yksi koronapandemian opettama asia on se, että elämä todella on arvaamatonta. Olemme kaikki kokeneet odottamattomia rahanmenoja: työn tai elinkeinon menettäminen, lääkärilaskut ja yllättävä matkustustarve. Siksi puskurirahasto on tärkeä turvaverkko, jollainen kannattaa olla olemassa. Hyvä muistisääntö on, että puskurirahastossa kannattaisi pitää vähintään kolme kertaa nykyisen kuukausipalkkasi suuruista summaa. Saavutettuasi tuon summan, jatka säästämistä kunnes puskurirahastosi on noin kuusi kertaa kuukausipalkkasi suuruinen.

Pärjää vähemmällä

Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että pyrit kuluttamaan vähemmän kuin tienaat joka kuukausi. Kuulostaa helpolta, mutta voi olla vaikeaa toteuttaa. Aloittaaksesi säästämisen sinun tulee ensin selvittää, minne rahasi oikein menevät. Jos palkkasi on pieni tai velkaa on paljon, sinun ei todellakaan pitäisi vuokrata kallista asuntoa, hankkia upouutta autoa tai syödä ulkona joka päivä. Rahan säästämisessä on kyse menojen hallinnasta. Luo budjetti joka kuukausi, suunnittele ruokaostoksesi etukäteen, hyödynnä tarjouksia ja opettele sanomaan ei asioille, joita et todellisuudessa tarvitse.

Luo uusia tulonlähteitä

Tavoitteidesi ei pitäisi rajoittua ainoastaan säästämiseen. Moni ihminen ei edes tule toimeen päivätyön palkallaan. Jos sinulla on vapaa-aikaa iltaisin, miksi et käyttäisi muutamaa tuntia joka päivä sivutöiden tekemiseen? Nykyaikana vaihtoehtoja ovat rajattomasti, alkaen aina lähettipalveluista virtuaalisten opetustuntien tarjoamiseen. Mikä parasta, lukuisia sivutöitä voi tehdä vaikka kotisohvalta käsin. Kaipaatko inspiraatiota? Katso nämä 5 helppoa ideaa sivutyöksi, jotka kuka tahansa voi aloittaa tänään.

Aloita sijoittaminen

Nyt voi olla täydellinen hetki laittaa rahasi tekemään töitä sinun puolestasi. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija eikä sinulla tarvitse olla suuria määriä rahaa jo valmiiksi aloittaaksesi sijoittamisen. On olemassa monenlaisia sijoituskohteita, jotka ovat tarpeeksi helppoja aloittelijoille. Päätä ennen aloitusta kuinka paljon haluat sijoittaa, pohdi lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteitasi sekä varmista, että ymmärrät sijoitukseesi liittyvät riskit. Tämän jälkeen voit päättää, mihin haluat sijoittaa rahasi. Esimerkiksi Lendermarket tarjoaa palvelua, jossa voit sijoittaa kulutusluottoihin vain 10 eurolla, ja ansaita jopa yli 12 prosentin vuotuista korkoa.

Lue kirja henkilökohtaisen talouden hallinnasta

Ei voi mennä ainakaan vikaan, jos perehdyt hieman lisää henkilökohtaisen talouden hallintaan tai sijoittamiseen. Vaikka et juuri pitäisikään lukemisesta, aseta itsellesi tavoitteeksi lukea ainakin yksi talouteen liittyvä kirja tänä vuonna.

Tässä on muutama ehdotus, joilla pääset alkuun:

Total Money Makeover – seitsemän askeleen opas, joka auttaa vähentämään kulujasi, maksamaan lainasi pois ja rakentamaan vaurautta.

Your Money or Your Life – yksi kaikkein suosituimmista henkilökohtaista taloutta käsittelevistä kirjoista, joka esittelee helposti seurattavan suunnitelman taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen.

Mikäli kirjat eivät vain ole sinun juttusi, harkitse äänikirjan tai podcastin kuuntelua.

Taloudellisten tavoitteidesi eteen työskentely on ratkaisevan tärkeää rahanhallinnassa. Pelkästään tavoitteiden listaaminen ei kuitenkaan riitä. On tärkeää olla pitkäjänteinen ja seurata edistymistäsi – ja älä unohda juhlia, kun saavutat yhden virstanpylvään!

29.09.2021

Aiheeseen liittyvät artikkelit