Kuinka päästä eroon velkataakasta

Kuinka päästä eroon velkataakasta: 3 toimivaa vinkkiä

Velkaantuneena oleminen ei ole helppoa. Lainanmaksujen, vuokran ja muiden laskujen rästiinjääminen voi aiheuttaa vakavaa taloudellista stressiä. Se voi myös estää saavuttamasta tärkeitä asioita, kuten oman asunnon ostoa tai eläkettä varten säästämistä.

Taloudellisen tilanteen kääntäminen päälaelleen ei tapahdu yhdessä yössä. Se vaatii muutosta kulutustottumuksiin ja vahvaa itsekuria.

Hyvä uutinen on se, että oikean suunnitelman ja mielentilan avulla veloista voi päästä eroon paljon nopeammin, kuin mitä alkuun luulisi.

Tässä on 3 tehokasta vinkkiä, jotka auttavat saamaan taloudellisen tilanteesi hallintaan.

Lataa sovellus henkilökohtaisen taloutesi hallintaa varten

Kulujen seuraaminen, budjetissa pysyminen ja säästöjen kartuttaminen – näitä kaikkia voi olla hankalaa seurata samaan aikaan. Onneksi sitä varten on olemassa monia apuvälineitä. Hyvä ratkaisu on alkaa käyttämään budjetointisovellusta. Tänä päivänä käytämme sovelluksia lähes kaikkeen, aina ruuan tilaamisesta treenaamiseen ja ajanvaraukseen. Miksi emme siis käyttäisi niitä myös talouden hallinnan osalta?

Tässä muutama suositus:

Money Manager

Money Manager Expense & Budget on yksi kaikkein suosituimpia budjetointisovelluksia – ja on helppo ymmärtää miksi. Se on todella helppokäyttöinen sovellus, jossa on useita käytännöllisiä ominaisuuksia, kuten työkalut talouden suunnitteluun ja kulujen seurantaan.

Kun olet syöttänyt tulosi ja menosi, sovellus luo erilaisia raportteja joko päivittäin, viikoittain tai kuukausittain, joiden avulla pystyt helposti seuraamaan kulutustasi.

Saatavilla Androidille ja iOS-laitteille.

1Money

Jos olet simppelin ulkoasun ja kaavioiden ystävä, 1Money on juuri sinulle sopiva sovellus. Se on kätevä budjetointisovellus, joka antaa runsaasti tietoa siitä, mihin rahasi oikeasti menevät.

Kulujen lisäksi voit lisätä sovellukseen kaikki lainasi ja taloudelliset tavoitteesi, jotka haluat tulevaisuudessa saavuttaa.

1Money antaa sinun myös listata menosi useissa eri valuutoissa, mikä on erityisen hyödyllinen ominaisuus lomalla tai työmatkalla. Voit asettaa itsellesi myös budjetointitavoitteita ja synkronoida sovelluksen useille eri laitteille, jolloin pysyt jatkuvasti ajan tasalla rahoistasi.

Saatavilla Androidille.

Kokeile kirjekuorimenetelmää

Kirjekuorimenetelmä on vanha, mutta toimiva kikka. Sitä on hyödynnetty jo vuosikymmenten ajan, mutta se on silti edelleen helpoin tapa pitää menosi kurissa ja pitää kirjaa kulutuksestasi.

Mikä siis on kirjekuorimenetelmä?

Se on rahanhallintatekniikka, jossa rahasi jaetaan erilaisiin kulutuskategorioihin. Menetelmä itsessään on visuaalinen, sillä kaikki kulutus tehdään käteisellä ja näet koko ajan, minne rahasi menevät.

Ennen aloitusta sinun on määriteltävä, kuinka paljon rahaa kuluttamiseen on jäljellä laskujen maksun jälkeen. Kun summa on päätetty, seuraa näitä ohjeita:

  1. Laita kaikki kulusi kategorioihin (kuten esimerkiksi liikkuminen, ruokaostokset, viihde, jne.) ja aseta kullekin kululle oma budjetti. Yritä välttää ”sekalaisia” kategorioita, sillä sinun on tiedettävä tarkalleen, mihin rahasi menevät.
  2. Hanki jokaiselle kategorialle oma kirjekuori ja laita budjetoitu summa kuoreen.
  3. Käytä ainoastaan kirjekuorissa olevia rahoja.
  4. Kun kirjekuori on tyhjä, se tarkoittaa, ettet voi käyttää rahaa siihen kategoriaan enää ennen seuraavaa kuukautta.
  5. Tarkastele kulutustasi: tarkista budjettisi joka kuukausi ja tee siihen muutoksia, mikäli tarve niin vaatii.
Kokeile kirjekuorimenetelmää

Tarkista tilauksesi

Yksi helpoimmista tavoista säästää rahaa ja päästä eroon veloista on hankkiutua eroon kulunlähteistä, joita et tarvitse. Nykyään niin monet palvelut toimivat automaattisesti veloittavalla tilauksella, että on helppo kadottaa rahantaju. Käy läpi viimeisin tiliotteesi ja etsi kaikki tilaukset, joita et oikeastaan tarvitse. Jos et käy ikinä salilla, peruuta jäsenyys ja laita sama rahasumma säästötilillesi. Yksittäin nämä jäsenyydet ja tilaukset eivät välttämättä maksa paljoa, mutta yhdessä niistä voi kertyä suuri summa. Ja juuri sen summan voisit säästää!

Pysy oikealla polulla

Keskittyminen tavoitteeseen on ainoa tapa päästä eroon velasta nopeasti. Luultavasti jokin sotkee suunnitelmasi: yllättäviä menoja ilmaantuu tai jokin, mitä olet halunnut pitkään löytyykin alennettuun hintaan. Sen takia on tärkeää pitää pitkän tähtäimen tavoitteet mielessä ja keskittää ajatukset siihen, millainen tulevaisuutesi tulee olemaan, jos vain pysyt suunnitelmassasi.

02.11.2021

Aiheeseen liittyvät artikkelit