Helpot vinkit rahan säästämiseen tänä jouluna

Helpot vinkit rahan säästämiseen tänä jouluna

Joulunaika voi käydä kukkaron päälle. Vaikka joulun perimmäisenä tarkoituksena onkin viettää laatuaikaa perheen kanssa ja luoda uusia muistoja, saattaa siihen helposti kulua samalla liikaa rahaa. Yhtäkkiä maksettavana onkin lahjoja, perhepäivällisiä, matkakustannuksia ja paljon muuta.

Onneksi pienen suunnittelun ja luovuuden avulla budjetissa pysyminen on helpompaa ja voit aloittaa uuden vuoden oikealla jalalla.

Tässä on 5 helppoa tapaa pitää joulun kulut pieninä, ja luoda silti kaikkien aikojen juhlakausi!

Seuraa kulutustasi

Tee tänä vuonna selkeä suunnitelma kuluista sen sijaan, että ummistaisit silmäsi ja toivoisit parasta.

Ensin kannattaa selvittää, kuinka paljon pystyt käyttämään rahaa näiden juhlapyhien aikana. Yritä huomioida kaikki jouluun liittyvät kustannukset – ei ainoastaan lahjoja, vaan myös ruuat, aktiviteetit, koristeet ja matkakustannukset. Kun olet saanut selville tarkan rahamäärän, siirrä se erilliselle joulusäästötilille.

Toinen tapa seurata kustannuksia on käyttää budjetointisovellusta. Voit katsoa kaikki sovellussuosituksemme täältä.

Jaa kustannukset

Jos olet suunnitellut juhlia tai illallista yhdessä ystävien ja perheen kanssa, älä arkaile pyytää heitä tuomaan jotakin mukanaan. Vaikka se olisi vain jotakin pientä, voit säästää siinä yllättävän suuren summan. Esimerkiksi erilaiset juomat ja jälkiruuat on helppoa kuljettaa, ja ne voivat olla kaikkein kallein asia sinun ostoslistallasi. Ruokakustannusten jakaminen ei ainoastaan säästä rahojasi, vaan tekee illallistarjoilun järjestämisestä myös paljon helpompaa!

Tee joulusiivous

Kotonasi lojuu varmasti tavaraa, jota et enää käytä: vaatteita, jotka keräävät pölyä kaapissa, vanhaa elektroniikkaa tai kirjoja, joita et enää ikinä aio lukea uudelleen.

Harkitse hyväkuntoisten tavaroiden myyntiä ja tienaa hieman taskurahaa samalla. Voit laittaa ansaitsemasi rahat vaikkapa uudenvuodenaaton suunnitelmiisi, tai käyttää sen vanhojen lainojen maksamiseen.

Älä osta liikaa ruokaa

Yksi helpoimmista tavoista säästää rahaa on suunnitella kaikki joulupyhien ateriat ennakkoon. Kun ostat ruokaa jouluaattoa varten, voi tehdä mieli antautua houkutuksille ja ostaa paljon enemmän ruokaa, kuin mitä oikeastaan edes jaksat syödä. Ennen kuin ostat yhtään mitään, mieti tarkkaan, tuleeko kukaan perheessäsi oikeasti syömään tätä vai ostatko sen vain ”kaiken varalta”. Jos et ole varma, kuinka paljon ruokaa kannattaisi ostaa, käytä jotakin laskuria apuna. Esimerkiksi Portion Planner on hyvä apuväline annosten laskemiseen.

Säästä ei-välttämättömistä ostoksista

Vilkaise viikoittaisia ostoksiasi ja mieti, onko joukossa jotakin, mitä ei tarvitse ostaa joulupyhien aikana. Se ei ole välttämättä helppoa, mutta todellakin sen arvoista.

Jos esimerkiksi syöt tavallisesti lounasta työpaikkaruokalassa tai muussa ravintolassa, kokeile tuoda omat eväät töihin. Tai sen sijaan, että ostaisit uuden asukokonaisuuden uudenvuodenaaton juhlia varten, yritä löytää sopiva asu jo omistamiesi vaatteiden joukosta.

On paljon helppoja keinoja säästää rahaa juhlapyhien aikana. Tärkeintä on luoda tarkka suunnitelma, asettaa realistiset tavoitteet ja yrittää vältellä turhia ostoksia. Tee harkittuja ostoksia ja nauti stressittömästä loppuvuodesta!

20.12.2021

Aiheeseen liittyvät artikkelit