5 Tunteellisen tuhlaamisen aiheuttajaa (ja näin hallitset niitä!)
Oletko sinä tunteellinen tuhlaaja?
Olitpa kuinka hyvä tahansa rahojesi käyttämisessä, tunteesi saattavat kannustaa sinua huonoihin taloudellisiin päätöksiin, jotka saattavat lopulta maksaa jopa pienen omaisuuden.
Tunteellista tuhlaamista on se, kun käytämme rahaa johonkin, esimerkiksi kyllästymisen tunteen, yksinäisyyden ja huolien myötä tai vaihtoehtoisesti vaikka uuden työpaikan juhlistamisen kunniaksi.
Ellet ole kylmäsydäminen robotti, voi olla mahdotonta pitää tunteesi täysin aisoissa rahankäytön päätöksissä.
Onneksi on monia tapoja, joita voit hyödyntää estääksesi pitkäaikaisten taloudellisten tavoitteidesi (esimerkiksi asunnon ostamisen) horjumista.
Money Advice Service -järjestön mukaan esimerkiksi Iso-Britanniassa 19 miljoonaa ihmistä tuhlaavat 26.5 miljardia puntaa (n. 30 miljardia euroa) luottokorteiltaan tunteellisten elämäntapahtumien vuoksi.
Kun tätä rahamäärää miettii, niin on huomioitava erilaiset ostopäätöksiin vaikuttavat tunteet, sekä kuinka tunnistaa ja hallita näiden tunteiden aiheuttajia.
Tunteet, jotka vaikuttavat rahankäyttöösi
Useammat erilaiset tunteet voivat aiheuttaa tuhlaamista. Tärkeimmät (joskaan ei ainoat) niistä ovat:
Yksinäisyys – monet kääntyvät shoppailun puoleen kärsiessään yksinäisyydestä tai ollessaan surullisia yrittäen piristää itseään.
Tylsyys ja kyllästyneisyys – tämä johtaa usein impulsiivisiin ostoksiin, joko netissä tai kaupoissa yrittäessämme viihdyttää itseämme rahan tuhlaamisella.
Stressi – jos tunnemme olomme ahdistuneeksi tai huolestuneeksi, ostaminen voi saada meidät paremmalle tuulelle, sillä silloin koemme olevamme hallinnassa edes jostakin elämämme osa-alueesta. Valitettavasti ylenpalttinen tuhlaaminen voi johtaa entistäkin suurempaan stressiin.
Kateus – kadehtiminen on yksi kamalimmista tunteista, joka pakottaa meidät tuhlaamaan silloinkin, kun mitään ei tarvitsisi ostaa. Kateus ystävien tai työkavereiden uusista vaatteista, asusteista tai ulkomaanmatkoista voi saada kilpailuvietin heräämään ja saavuttelemaan samoja asioita. Tai pahempaa – tuhlaamaan enemmän, jotta vaikuttaisit muitakin ‘’paremmalta’’.
Innostus – kaikki uudet asiat ovat innostavia, oli se sitten varattu ulkomaanmatka, liput konserttiin tai uusi käsilaukku tai puhelin. Innostuksen tunne voi pakottaa tuhlaamaan lisää.
Tunteellinen tuhlaaminen ja sen vaikutus
Samalla kun tunteellinen tuhlaaminen saa aikaan välitöntä mielihyvää ja mielen positiiviseksi, pitkäaikaiset vaikutukset ovat huonoja. Etenkin, jos rahoitat ostoksesi luottokortilla.
Tunteellinen tuhlaaminen on hyvin samanlaista kuin esimerkiksi tunteellinen syöminen. Tiedämme kyllä, että kakku, suklaa ja sipsit eivät ole meille hyväksi, mutta syömme niitä silti tyydyttääksemme välittömiä halujamme. Kuitenkin, ylensyöminen lisää painoa, joka vaikeuttaa kilojen pudottamista myöhemmin.
Liiallinen tuhlaaminen toimii samalla tavalla. Jos ylenpalttinen tuhlaaminen johtuu tunteiden ylivoimasta, voi takaisinmaksaminen viedä paljonkin aikaa.
Ei ole merkitystä käytätkö luottokorttia ostoksiesi maksamiseen, vai käytätkö jo aiemmin ansaitsemaasi rahaa. Kaiken kuukausittaisen ylimääräisen tulon tuhlaaminen vaikuttaa luonnollisesti pitkäaikaisiin taloudellisiin tavoitteisiisi – olemassa olevien velkojen maksamiseen, asunnon käsirahan säästämiseen tai vaikkapa kaivatun kesäloman kustantamiseen.
Tunnista tuhlaamisen aiheuttajat
Tunteellisen tuhlaamisen kanssa kamppailtaessa, sinun täytyy tunnistaa rahan käyttöä laukaisevat tekijät. Aloita ajattelemalla viimeaikaisia ylilyöntejä – tapahtuivatko ne esimerkiksi palkankorotuksen tai työpaikan menettämisen yhteydessä? Shoppailitko palkitaksesi tai lohduttaaksesi itseäsi?
Tai näitkö kenties ystäväsi uuden hienon takin sosiaalisessa mediassa, vaikkapa Instagramissa, tunsit kateutta ja päätit ryhtyä shoppailemaan uusia vaatteita kilpaillaksesi?
Jos et kykene tarkalleen tunnistamaan mikä saa sinut tuhlaamaan ylenpalttisesti, yritä pitää ’’tuhlauspäiväkirjaa’’, jonka avulla näet tarkemmin, kuinka paljon käytit rahaa mihinkin sekä miltä sinusta tuntui sillä hetkellä. Olemalla tietoinen laukaisevista tekijöistä ja niihin johtavista tunteista, opit välttämään tunteellista rahankäyttöä.
Hallitse tunteellista tuhlaamistasi
Ensi kerralla, kun tunnet pikaista tarvetta tuhlata, kysy itseltäsi seuraavat viisi kysymystä:
- Miltä minusta tuntuu?
- Miksi olen ostamassa tätä?
- Tarvitsenko sitä oikeasti?
- Voinko odottaa ensi kertaan ostaakseni sen? (Jos voit, et todennäköisesti tarvitse sitä)
- Miten maksan tämän?
Jos voit hetkellisesti pysähtyä ja vastata näihin kysymyksiin, ne voivat auttaa sinua päättämään tarvitseeko sinun todella ostaa jotakin vai onko kyseessä heräteostos.
On myös hyvä tietää muitakin tapoja reagoida omiin tunteisiinsa kuin tuhlaamalla. Esimerkiksi jos tunnet olosi stressaantuneeksi, liikunta voi auttaa sinua paremmin kuin lompakkosi tyhjentäminen. Ulos lähteminen ja aktiivinen tekeminen on mahtava tapa lieventää stressiä, ja samalla estää sinua tuhlaamasta rahaa, jota sinulla ei ole.
Toinen hyvä harhauttaja on lukeminen – pidä käden ulottuvilla mielenkiintoinen kirja, jota lukea silloin kun tunnet tarvetta tuhlata. Jos et juurikaan pidä lukemisesta, voit miettiä jotakin muuta harrastusta, josta olet kiinnostunut.
Jos kamppailet yhä asian kanssa, puhu luotettavalle ystävälle ja soita hänelle joka kerta kun houkutus on liian suuri. Jos sinulla on henkilö, johon luotat muistuttamassa sinua ystävällisesti tuhlaamisen vaikutuksista kuukausibudjettiisi, voit kokea tervetulleen herätyksen todellisuuteen.
Lopuksi
Olemalla tietoinen siitä, mikä elämässäsi aiheuttaa tunteellista tuhlaamista ja tavoista, joilla lopettaa impulssien mukaan toimiminen voi tehdä suurenkin parannuksen rahanhallintaasi.
Sen sijaan, että tuhlaushimosi hallitsevat sinua, sinä voit saada itsesi tuntemaan voimakkaaksi ja viisaaksi rahankäyttäjäksi, saavuttaaksesi ne taloudelliset tavoitteet, jotka olet asettanut itsellesi, olivat ne mitä tahansa.
Sen sijaan, että tuhlaushimosi hallitsevat sinua, sinä voit saada itsesi tuntemaan voimakkaaksi ja viisaaksi rahankäyttäjäksi, saavuttaaksesi ne taloudelliset tavoitteet, jotka olet asettanut itsellesi, olivat ne mitä tahansa.
Miten juuri sinä hallitset tunteellista tuhlaamista?